2013. november 12., kedd

2013. év szociális szakembere: Bende Anna


Megszereztük Talyigás Katalin beszédét, melyet az év szociális szakemberének kihirdetése előtt mondott el a díjazottról:
 
Korábban Az Utca Embere önkéntes hálózat aktivistája, elvégzi az ELTE egyetemi szociális munkás képzését, és már a diákévei alatt két civil szervezet alakulásánál is ott bábáskodik: a közösségi és radikális szociális munkásokat tömörítő Új Szemlélet Csoport megalakulásánál, valamint a fedél nélkül élő embereket és velük együtt közösen tevékenykedőket tömörítő A Város Mindenkié érdekvédő szervezetnél. 

Saját elmondása szerint az aktivizmus és a szociális munka nem választható szét, és ebből adódóan ugyanazért aktivista, amiért szociális munkás is: „mert egy igazságosabb és egyenlőbb világban szeretne élni”.




Gyakornokoskodott családok átmeneti otthonában, dolgozott munkaerőpiaci reintegrációt segítő projektben, éjjeli menedékhelyen, és utcai szociális munkásként is.
 
Társaival együtt olyan fontos társadalmi problémákra igyekszik fölhívni a figyelmet, mint a szegénység és a hajléktalanság kriminalizációja. Tevékenységében egyaránt jelen van a szakmai és az állampolgári tudatosság.

Többször is alkalmazta szociális munkásként a társadalmi kiállás eszközeit. Idén szeptemberben a parlament előtt elmondott beszédében szociális munkásként, jelenleg is a hajléktalan-ellátásban dolgozóként, nagy nyilvánosság előtt tiltakozott a főként otthontalan embereket sújtó szabálysértési törvény megszavazása ellen és beszédében kifejtette: „arra törekszem, hogy a hatalmon lévők és az egész társadalom figyelmét felhívjam a társadalmi igazságtalanságokra. Én eszerint végzem a munkámat, de úgy gondolom, hogy ez nemcsak szakmai, de állampolgári felelősség is. Ne hagyjuk, hogy a legszegényebbeket üldözzék!” 

Néhány héttel a beszédét követően többek fülébe jutott, hogy jó lenne, ha választana a civil aktivizmus vagy az ellátórendszerben végzett szociális munka között.

Azonban, ahogyan fent említettük, ő nem akarja szétválasztani a két dolgot: ma is dolgozik utcai szociális munkásként, és közben az életében legfontosabb tevékenységének írja le A Város Mindenkiében végzett munkáját. Elhivatottsága számos szakmatársának jelent inspirációt.
 
A kollégát, aki idén megkapja az év szociális munkása díjat Bende Annának hívják.
 
 
 
Ezúton is Gratulálunk!
A díjat a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete ajánlotta fel, elkészítője pedig 
Égi Marcell ékszer és tárgytervező volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése